Stolovi firme MTS za simulaciju zemljotresa

Firma MTS ima više decenijsko iskustvo u simulaciji zemljotresa i izlazi u susret potrebama korisnika. Mnogi najmoćniji stolovi za ispitivanje zemljotresa koriste MTS-ove aktuatore i tehnologiju seizmičkog monitoringa. Objekti i konstrukcije u punoj veličini mogu biti ispitivani u laboratorijskim uslovima uz upotrebu masovnih ili višestrukih ispitnih stolova kojima se grupno upravlja. Raspolažemo standardnim stolovima za ispitivanje kao i onima projektovanim da odgovaraju potrebama korisnika. Ispitivanja je moguće vršiti na delovima konstrukcije, na građevinskim objektima, kao i na modelima objekata.

Precizno seizmičko opterećenje u šest stepeni slobode može biti primenjeno na velikom broju modela ili objekata za testiranje kako bi se predvidelo njihovo ponašanje u slučaju zemljotresa.

 1. kontrolna soba
 2. korisnički interfejs (STEX Pro softver)
 3. Čelični sto
 4. Seizmički aktuatori
 5. Hidraulični vodovi
 6. Hidraulični agregat (HPU)
 7. Akumulatori
 8. Seizmička reakciona masa
 9. Nosači aktuatora

Primene:

 • Simulacija zemljotresa
 • Ocena jačine zemljotresa

Uzorci koji se ispituju:

 • Građevinski objekti
 • Delovi konstrukcije
 • Komponente

Standardni testovi:

 • Test AC156 za procenu jačine zemljotresa

Sistem za simulaciju zemljotresa sastoji se od kontrolne sobe, korisničkog interfejsa (STEX Pro softvera), čeličnog probnog stola, seizmičkog aktuatora, sistema hidrauličnih vodova, hidrauličnog agregata, akumulatora, seizmičke reakcione mase i od nosača aktuatora. Simulatori mogu biti jedno-osni, dvo-osni ili više-osni u različitim veličinama od 1,5 do 5 metara ili projektovani po meri naručioca. Maksimalna opterećenja u zavisnosti od tipa stola za ispitivanje idu od 2000kg do 30000 kg kod više-osnog stola. Testovi se na jedno-osnom stolu dimenzija 1,5 x 1,5 i jednim aktuatorom vrše na frekvenciji od 0 do 50Hz pod maksimalnim opterećenjem od 2000kg, sa linearnim pomeranjem od 200mm, brzinom od 1000mm/s i ubrzanjem od 1,1g.

Ukoliko imate potrebu za ispitivanjem stanja konstrukcije i njene otpornosti na zemljotres, pozovite nas!